icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq

Alex Solleveld - Architect

Een complete infrastructuur midden in het weiland   Projecten in de bouwwereld zijn vaak megagroot, zoals snelwegen, tunnels en bruggen. Ze worden ergens in het veld uitgevoerd door een combinatie van bouwconcerns. Denk aan de aanleg van een snelweg of het bouwen van sluizen, tunnels en bruggen. Bouwprojecten worden ergens in het veld uitgevoerd door een combinatie van bouwbedrijven. Aan de architect de taak een infrastructuur te ontwerpen waarmee informatiesystemen naar de meest afgelegen locaties zijn te ontsluiten.

In de bouwwereld moet je als ICT’er in korte tijd iets moois kunnen neerzetten. Want zodra een opdracht gegund is en het project van start gaat, wil men het liefst de volgende dag aan de slag op de bouwlocatie. Dat is een dynamiek waar je wel tegen moet kunnen, vertelt Alex Solleveld, architect bij VolkerWessels Infra ICT. “Het maakt het werk in mijn ogen zeer leuk en je verveelt je geen moment.”

 

Als architect ben je vanaf het voortraject betrokken, zodat je weet wat eraan komt en er alvast over kunt nadenken. Maar veel variabelen worden pas op het laatste moment ingevuld. Die kunnen je complete oplossing onderuit schoffelen en dat maakt het spannend en dynamisch. Zodra de besluiten zijn genomen, ga ik samen met de projectleiders en lijnorganisatie aan de slag.

We maken plannen wat we gaan doen en hoe we dat gaan doen. We stemmen het eindplan af en maken een kostenraming. De projectleiders pakken dat verder op en gaan aan de slag. Ook daarna blijf ik betrokken, want er zijn altijd zaken die anders lopen dan gepland of er komen nieuwe functionele wensen bij. Als architect blijf je op een coachende manier bij projecten betrokken en heb je een adviserende rol.”

Architect is sparringspartner

 

Alex Solleveld is eindverantwoordelijk voor de consistentie van de infrastructuur. Hij zorgt ervoor dat alles wat gemaakt wordt als puzzelstukjes naadloos in elkaar past en als integrale oplossing beheerbaar blijft.

Alex

“Nieuwe ontwikkelingen komen eerst bij mij langs. Ik kijk naar de impact en de componenten die nodig zijn. Wat integreert het beste met onze bestaande infrastructuur. Vervolgens maak ik een design. Als architect ben je een belangrijke sparringpartner voor zowel projectleiding als management team.”

 

Naast bouwprojecten waarin infrastructuur wordt opgezet om informatie te ontsluiten, heb je als architect ook te maken met interne bedrijfsprocessen die continu in beweging zijn. 

De informatievoorziening naar buiten wordt hierin steeds belangrijker. Daarvoor worden er apps ontwikkeld voor medewerkers die buiten aan het werk zijn. Bijvoorbeeld om te controleren of de meest recente tekeningen worden gebruikt. “Faalkosten kunnen enorm oplopen, om deze zo veel mogelijk voor te zijn proberen we de juiste informatie op de juiste plek op het juiste moment te krijgen. Dat is zeker niet altijd eenvoudig.”

Megaprojecten met enorme budgetten

Een groot bouwproject kun je zien als een bedrijf op zich. Als ICT-organisatie richt je als het ware elke paar maanden een compleet nieuw bedrijf op ter ondersteuning van zo’n groot project.

“Megaprojecten met enorme budgetten die met veel andere partijen worden uitgevoerd. Het zijn je collega’s, maar tegelijkertijd blijven het ook concurrenten. Daarom moet je steeds goed afwegen welke informatie je prijsgeeft. Dat zorgt voor een gezond spanningsveld en maakt het voor een architect extra interessant.”

Voor een goede samenwerking is toegang tot de informatiesystemen van de thuisbedrijven binnen de combinatie nodig. “Onze informatiesystemen worden beperkt opengesteld voor de bedrijven waarmee wij samenwerken. Anderen mogen uiteraard niet zomaar alles zien. Wij kunnen informatie heel specifiek ontsluiten via internet. Daar is een speciale infrastructuur voor gebouwd.”

Twin-datacenter

Projecten worden sterk gedecentraliseerd uitgevoerd, organisatorisch maar ook ICT-technisch. Voor een project wordt ergens een bouwkeet neergezet, die bij grotere projecten al snel uitgroeit tot een fors tijdelijk gebouw waarin vele honderden mensen werken. “Het inrichten van werkplekken is veel uitzoekwerk. Mogen anderen bijvoorbeeld onze licenties gebruiken of moeten we extra aanschaffen. Of nemen ze hun eigen werkplekken mee en hoe sluiten we die dan aan op onze infrastructuur.”

Bouwketen en tijdelijke gebouwen staan vaak op bijzonder uitdagende plekken. Zoals midden in een weiland, omdat daar een snelweg wordt aangelegd. Aan jou als architect de taak om te bepalen hoe je daar een netwerverbinding en stroom naartoe krijgt. “Vaak starten we met een gprs-verbinding en een aggregaat om snel aan de slag te kunnen. Zo’n bouwkeet op wielen groeit vaak uit tot een enorm gebouw, met een straalverbinding van driehonderd megabit op het dak en een complete interne infrastructuur die netjes bij ons op kantoor wordt geback-upt.

 

Soms is op locatie een zelfstandige backoffice nodig, die netjes doordraait mocht de straalverbinding wegvallen. Dan bouw je een soort twin-datacenter. Dat is erg mooi om te doen. Een technologisch complete omgeving voor zo’n driehonderdvijftig concurrent users, die losstaat van onze interne infrastructuur, maar wel door onze interne beheerafdeling is te managen. Dat is best een uitdaging.’’