icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq

Hugo van Haaren - Manager Solutions

‘Projectmanagement is volop in beweging’ Bij VolkerWessels Infra ICT moeten alle neuzen, zowel binnen de business als ICT, dezelfde kant opstaan.    

hugo

De samenvoeging van de ICT-afdelingen van de verschillende werkmaatschappijen binnen het cluster Infrastructuur is een heikele klus waarbij Manager Solutions Hugo van Haaren mede aan het roer staat. Welke pijnpunten levert dit op en waar moet het toe leiden?

In het werk van Hugo staat de centralisatie van ICT van zes verschillende werkmaatschappijen van bouwconcern VolkerWessels centraal. In alle geledingen van de organisatie stuurt hij projectleiders aan en stuurt hij het proces. Waar vroeger iedereen een verschillende manier van werken had, is er nu standaardisatie en werkt iedereen met een plan.

 

ICT is volwassen aan het worden

Dat was enkele jaren terug wel anders. “Vijf jaar geleden was het schrijven van een projectplan eerder uitzondering dan regel”, vertelt hij. “Nu begint dat te veranderen, want de veranderende economische omstandigheden maken dat we professioneler en efficiënter moeten werken. Daar hoort projectmanagement bij.”

 

Het bedrijf is overgestapt op de PROPER-methodiek, wat inhoudt dat projecten op een professionele manier efficiënt gerealiseerd worden, volgens de richtlijnen projectmatig werken van Twijnsta en Gudde. “Het voordeel van deze methodiek is dat deze pragmatisch genoeg is om aan te sluiten op de business van de aannemerij”, zegt Van Haaren.  De Solutions manager viel het op dat ICT binnen de bouw anders wordt benaderd dan bijvoorbeeld binnen de logistiek, de branche waarin hij eerder werkte.

“Ook in de logistiek is het doorpakken geblazen en staat ondernemerschap voorop, maar de mentaliteit verschilt en de afstand met de business was hier heel groot”, zegt hij. “De business had hier eerder weinig interesse in ICT. Beheeroplossingen en procesverbetering zouden de norm moeten zijn, maar ICT ging bij VolkerWessels Infra ICT vroeger vooral over telefoons en werkplekken. Je merkt dat daar nu meer volwassenheid in is ontstaan.”

 

Wensen vanuit de business

“Verder ben ik veel bezig met het promoten van ICT bij de business.” Het kan namelijk volgens Hugo niet langer zo zijn dat de business naar ICT toekomt met oplossingen zonder dat de achterliggende vraag gesteld en bekend is.

 

“Voor bijna alle werkmaatschappijen werken we nu met een ICT-stuurgroep waarin directieleden van de zes werkmaatschappijen, onze directeur, operations en ikzelf zitting hebben om de lopende projecten te bespreken.”

“Als een businessanalist bijvoorbeeld geattendeerd wordt op de wens uit de business voor een mobiele app, dan gaat hij eerst met hen in gesprek om de precieze behoefte vast te stellen. Daaruit komt een voorstel dat naar de directie gaat voor akkoord en daarna wordt verwerkt tot een opdrachtformulering.

Mochten we nog twijfelen, of het verder willen evalueren, dan wordt het voorstel in de stuurgroep besproken. Zo maken we nu projecten aan. Voorheen hoefde de business maar te roepen en ICT begon te rennen. Dat resulteerde in oplossingen die niet aansloten op requirements, ver boven budget eindigden of projecten die voltooid werden zonder dat iemand nog wist wie de oorspronkelijke opdrachtgever was. Er hebben nu zowel binnen de business als binnen ICT veranderingen plaatsgevonden die voor betere alignment hebben gezorgd. Er is meer structuur en er wordt meer gedocumenteerd.”

 

Greenfield-omgeving

Er is een grote variëteit aan projecten waarop de projectleider ingezet kan worden. Het kan gaan om technische trajecten zoals verhuizingen en consolidaties van datacenters tot business gedreven projecten zoals implementatie van ERP en HRM pakketten.

 

De projectleider heeft in zijn rol vaak met veel verschillende stakeholders te maken, waarvan het belangrijk is dat de verwachtingen goed gemanaged worden. Daarnaast is er een behoorlijk portfolio aanwezig waardoor projecten elkaar vaak ‘tegenkomen’ – ook die raakvlakken moeten goed gemanaged worden. En als laatste zorgt de projectleider ervoor dat een gerealiseerd project netjes aan de beheerorganisatie wordt overgedragen.

“Ik beweer niet dat de ICT bij VolkerWessels Infra ICT in kannen en kruiken is. Zo’n greenfield-omgeving moet je wel liggen”, zegt Hugo. Als je het een uitdaging vindt om mee te denken en actief je steentje wilt bijdragen aan verbeteringen, dan ben je bij ons bedrijf goed op je plek, zegt hij. Processen van verschillende werkmaatschappijen worden nu samengesmeed en er gebeurt ontzettend veel op ICT-gebied. “Dat creëert een grote dynamiek en een gezonde werkgeest.”