icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq

Paul Blokhuis - Functioneel Applicatiebeheerder

Applicatiebeheerders moeten openstaan voor vernieuwing   Bij een bouwconcern wordt vaak specialistische software gebruikt die je nergens anders tegenkomt. En bestaat een bouwbedrijf uit meerdere werkmaatschappijen, dan moet de ICT-afdeling die applicatielandschappen naadloos op elkaar aansluiten. Ook worden in de bouw al in een vroeg stadium toepassingen van nieuwe technologieën onderzocht, zoals Drones en Google Glass.

Paul

Paul Blokhuis, Functioneel Applicatiebeheerder bij VolkerWessels Infra ICT, benadrukt dat de applicatielandschappen niet helemaal worden gelijkgetrokken. Dat zou niet eens kunnen, zegt hij. 'Alleen binnen VolkerRail bestaan bijvoorbeeld al meer dan honderd applicaties'. Het is een hele uitdaging om dat allemaal in de lucht te houden en overal voldoende kennis van op te doen. We hebben ook gespecialiseerde software die je nergens anders tegenkomt, zoals voor hangdraadberekeningen.

 

Die programmatuur wordt onderhouden door een externe leverancier. Als functioneel applicatiebeheerder verdiep je je in de materie zodra er iets speelt en ben je de schakel tussen gebruiker en leverancier.”

 

Een goed voorbeeld van software die wel gemeenschappelijk wordt gebruikt, is het onderhoudspakket Maximo. Paul: “Dat gebruiken de werkmaatschappijen bij onderhoudscontracten. In het verleden had enkel VolkerRail dit pakket, wat weer gekoppeld is aan het ERP-systeem.

 

De afgelopen jaren hebben ook de andere werkmaatschappijen integraties met hun eigen ERP-pakket gebouwd. Uitdaging hierbij is om de logica van de integraties gelijk te houden, maar wel zo specifiek te maken dat je goed gebruik kunt maken van de data in de betreffende ERP-pakketten. Je moet je dus ook verdiepen in ERP-pakketten waar je op voorhand geen kennis van hebt.”