HomeProjecten N18 Varsseveld - Enschede

N18 Varsseveld - Enschede

Noaber18

De N18 is de aanleg van een nieuw stuk snelweg van 23 kilometer. De nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede is een van de onderdelen van de Nieuwe Twenteroute. 

Twenteroute

De Nieuwe Twenteroute wordt een weg, tussen Varsseveld en Enschede, waarop het veiliger is om over te rijden of over te steken; waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten, maar past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De nieuwe Twenteroute zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen; en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen. Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren.

Minder Overlast

Om overlast te beperken zijn er een aantal slimme oplossingenm bedacht. Zo wordt er al eerste een bouwweg aangelegd op de plek van de uiteindelijke route. Via deze bouwweg wordt al het materiaal aangevoerd dat nodig is voor de aanleg van de weg. Verder is er een slimme bouwfasering en – logistiek, waarbij hinder voor weggebruikers en de omgeving zo veel mogelijk wordt voorkomen. Voor omwonenden, bedrijven en andere direct betrokkenen worden extra maatregelen genomen om overlast te beperken. Deze doelgroepen worden ruim van te voren geïnformeerd via brieven, mails, en informatieavonden en andere media. Ook wordt een speciale app ontwikkelt met actuele informatie over werkzaamheden en verkeersmaatregelen: de Noaber-app. Noaber18 zet ook gebiedconciërges in om eventuele schade door de bouw of bouwverkeer te herstellen of klachten te verhelpen. 

Noaber 18

Bouw en onderhoud van de nieuwe Twenteroute worden uitgevoerd onder de naam Noaber18. Noaber18 is een samentrekking van ‘noaber’ en N18. Noaberschap (Achterhoeks) is het geheel van de gezamenlijke noabers (buren) in een kleine sociale gemeenschap. Binnen de noaberschap geldt de noaberplicht. Dit houdt de verplichting in noabers bij te staan in raad en daad indien dat nodig is. Noaberschap gaat over samenleven, samenwerken en voor elkaar klaar staan vanuit vertrouwen. Noaber18 is een combinatie van VolkerInfra PPP en DIF. VolkerInfra is opgericht door vier VolkerWessels ondernemingen: KWS, Van Hattum en Blankevoort, Vialis en VolkerRail. DIF is een onafhankelijke Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten in binnen- en buitenland. Noaber18 heeft ZUS als architect en landschappelijk vormgever aan zich verbonden. Zij zorgen voor een passend en in het landschap opgaand beeld, dat gekarakteriseerd wordt door duurzame elementen.

Rijkswaterstaat zal de weg naar verwachting de tweede helft van 2018 openstellen voor gebruik.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
+