Zoeken
Banner DigiDare Award 2023

Van Hattum en Blankevoort op shortlist DigiDare Award 2023: stem jij mee?

VolkerWessels’ ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en Volker Staal en Funderingen werken in opdracht van Rijkswaterstaat, samen aan het herstel van de Prinses Margriettunnel. Met behulp van de digitale Modelbuilder, een product dat in staat is om op basis van ingevoerde parameters, rekensoftware aan te sturen en daarmee een consequent rekenmodel te bouwen, heeft het projectteam het doorrekenen van de moten teruggebracht van 6 weken naar 6 dagen per moot. Een product dat ervoor heeft gezorgd dat Van Hattum en Blankevoort en Volker Staal en Funderingen nu kans maken op de DigiDare Award van 2023!

Over het project

VolkerWessels’ ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en Volker Staal en Funderingen werken aan het herstel van de Prinses Margriettunnel op de A7 tussen Sneek en Joure. Dit grootschalige project is het gevolg van de onverwachte situatie waarbij in december 2022 een tunnelmoot omhoogkwam.  

Om te voorkomen dat de fundering van de tunnel verder bezweek, was een snelle oplossing noodzakelijk voor het vernieuwen en versterken van de tunnel. In een halfjaar moesten 30 moten volledig worden doorgerekend op geotechnisch en constructief vlak. Er is gekeken voor een gepaste oplossing dat heeft geleid tot de Modelbuilder. 

In een halfjaar 30 moten volledig doorrekenen is een uitdaging. Normaliter staat voor het berekenen van één moot een tijdsbesteding van gemiddeld 6 weken. Dit werd teruggebracht door de strakke planning naar 6 dagen per moot. Een aanzienlijk verschil, maar haalbaar door de inzet van de Modelbuilder.  

De Modelbuilder is een product dat in staat is om op basis van ingevoerde parameters, rekensoftware aan te sturen en daarmee een consequent rekenmodel te bouwen. Doordat de tunnelmoten grotendeels gelijkvormig zijn met een beperkt aantal variërende parameters, kon er voor de realisatie een berekening gemaakt worden voor alle 30 moten. 

Modelbuilder herstel Prinses Margriettunnel

Wat levert de Modelbuilder op?

Door de inzet van de Modelbuilder konden de herstelwerkzaamheden op een zo kort mogelijk termijn, na het optreden van de calamiteit, starten. De voornaamste verdienste van dit initiatief is dan ook winst in tijd.  Een tweede voordeel is de uniforme opzet van de berekening van alle moten. Er werken meerdere constructeurs aan de tunneltoerit en elke constructeur heeft binnen enkele muisklikken een rekenmodel en output van zijn te beschouwen moot. Hierdoor is elke moot gelijk in volgorde van modelopzet, belastingeninvoer en krachtenuitvoer. 

Stem jij de Modelbuilder naar de finale?

De DigiDare award is een initiatief van het DigoGo BIM loket en is voor de beste praktijkvoorbeelden van digitale samenwerking. De toepassing van de Modelbuilder voor het herstel van de Prinses Margriettunnel staat op de shortlist voor een finaleplaats voor de DigiDare award van 2023. 

Een van de finaleplaatsen wordt bepaald door het hoogste aantal stemmen van het online publiek. Onder aan deze pagina zie je een kort filmpje waar collega Duco Bergwerf, Senior Ontwerpleider, van Van Hattum en Blankevoort een toelichting geeft op het project. Breng jij je stem uit? Klik dan op onderstaande button.

Stem op de Modelbuilder!