Zoeken
Buitenveldertunnel_Vialis

Vialis bedenkt unieke circulaire oplossing voor ventilatoren in Buitenvelderttunnel

Vialis heeft in opdracht van Schiphol Group aan de inritzijde van de Buitenvelderttunnel een unieke circulaire oplossing gerealiseerd door ventilatoren af te dekken met gebruikte werkkleding. Hierdoor wordt slijtage van de kostbare ventilatoren door stof en steenslag bij het asfaltfrezen door BAM voorkomen. Level 5, een organisatie die innovatieve ideeën en circulaire concepten koppelt aan mensen en organisaties, heeft de hoezen 100 procent circulair geproduceerd.

Buitenveldertunnel_Vialis

Gebruikte werkkleding

Het idee is ontstaan uit een inventarisatie voor het vervangen van het asfalt in de tunnelbuis.
Eén van de aspecten waar rekening mee moest worden gehouden is het beschermen van de tunnelventilatoren. Deze zijn belangrijk voor de rookgasafvoer tijdens een brand in de tunnel, het afvoeren van uitlaatgassen en essentieel voor het comfort en de veiligheid van gebruikers. Bovendien zijn de ventilatoren erg kostbaar.

Na het maken van een prototype en een proefplaatsing zijn er nu zes ventilatoren aan de inritzijde van de Buitenvelderttunnel en vier in de tunnel zelf voorzien van hoezen die vervaardigd zijn uit gebruikte werkkleding.

 

We zijn trots op deze unieke samenwerking met Level 5.

De Buitenvelderttunnel

Bij de werkzaamheden in de Buitenvelderttunnel, die onder de landingsbaan van Schiphol loopt, zijn diverse organisaties betrokken. Vialis zorgt voor het beheer & onderhoud van tunnel technische installaties, en BAM is verantwoordelijk voor het beheer & onderhoud van civiel groen en beton.