Zoeken
Zwolle ProRail.jpg

Spooruitbreiding Zwolle-Herfte

Om het groeiende treinverkeer rond Zwolle op te vangen, is er ruimte nodig. Zodat meer treinen bij Zwolle tegelijk kunnen aankomen of vertrekken. Het spoor tussen Zwolle en de splitsing bij Herfte is nu een knelpunt. Door hier extra sporen aan te leggen, hoeven treinen van en naar Emmen of Meppel straks niet meer op elkaar te wachten. Zo wordt Zwolle als belangrijk overstapstation beter benut. De werkzaamheden om de uitbreiding te realiseren worden uitgevoerd in project NoorderSpoort; een aannemerscombinatie van de VolkerWessels-ondernemingen VolkerRail, Van Hattum en Blankevoort,  KWS en VolkerWessels Infra Competence Centre. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van de Zwolse Alliantie Zwaluw (Prorail).

Extra spoor én een spoorkruising

We bouwen twee nieuwe sporen tussen Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte. Daarnaast bouwen we een vrije spoorkruising bij Herfte. Dit is een zogenaamde 'dive-under', waardoor treinen elkaar boven- en onderlangs kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een 'eigen' spoor. Op het traject bouwen we nieuwe viaducten en vervangen we de oude (Hortensiastraat, Marsweg, Nieuwe Wetering, Ceintuurbaan, Zalnese Wetering en enkele watergangen). De stalen spoorbrug bij de Soestwetering en Zalnese wetering, vervangen we door een betonnen viaduct. Dit zorgt voor minder geluid. Ook verleggen en verwijderen we diverse sporen en wissels.

DMN%202018-0180.jpg

Overwegen en verkeer

Omdat we het spoor uitbreiden, moet ook de verkeerssituatie op het traject aangepakt worden. Daarom vernieuwen we de overwegen Herfterlaan en Valkenbergweg. Verder vervangen we de overweg Selhorst door een weg over de dive-under. We verleggen wegen en fietspaden en leggen aparte wegen aan voor onderhoud en hulpdiensten.

Omvangrijke klus

De komende drie jaar wordt gewerkt aan deze zeer omvangrijke klus. VolkerRail is verantwoordelijk voor alle spoorwerkzaamheden, KWS voert onder andere grond- en asfaltwerk uit en Van Hattum en Blankevoort werkt aan verschillende civieltechnische kunstwerken binnen het gebied. VolkerWessels Infra Competence Centre ondersteunt het project bij proces- en projectmanagement en het ontwerp. In het voorjaar van 2019 bouwen we de spoorinfra weer op. Er worden dan onder andere relaishuizen, onderstations, perrons en een nieuw bovenleidingssysteem gebouwd. Daarnaast wordt verlichting aangebracht en leggen we glasvezel aan.